zondag 30 december 2018

قارچ های دارویی چه اهمیتی دارند؟



مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی در خصوص اهمیت قارچ‌های دارویی، گفت: این قارچ‌ها با قارچ‌های خوراکی و معمولی تفاوت دارند، اهمیت توامان رژیمی، دارویی و درمانی، اهمیت زیست محیطی سازگار با شرایط کشور، اهمیت اشتغال‌زایی تجاری و اقتصادی و همگام شدن با اسناد بالادستی از اهمیت این قارچ‌ها است.
به گزارش ایسنا، حمیدرضا پوریان‌فر در آیین بهره‌برداری فاز صنعتی قارچ ارینجی در سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، اظهار کرد :گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی در سال ۱۳۸۱ تاسیس و زمینه رسمی فعالیت‌ها در خصوص فعالیت‌های زیستی در قارچ‌هایی با کاربرد خوراکی، دارویی و صنعتی تدوین شد.  رویکرد ما تولید دانش از طریق بیوتکنولوژی و کاربست آن است و ما به دنبال کاربست دانش نیز هستیم.
 وی گفت: سه محور اصلی فعالیت‌های تحقیقاتی ما در این گروه شامل زراعی‌سازی قارچ‌های دارویی بر اساس شرایط بومی کشور، به‌نژادی و بیوتکنولوژی قارچ‌های دارویی و خواص آن به ویژه خواص ضد سرطانی‌اش است.
مدیرگروه پژوهشی زیست فناوری قارچ‌های صنعتی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی بیان کرد: سهم قارچ‌های دارویی در دنیا بیش از ۷۰ درصد است. در کشور ما بیش از ۹۰ درصد قارچ‌ها، دکمه‌ای و برخلاف دنیا است. قارچ ارینجی در آینده نزدیک قارچ اول یا دوم دنیا خواهد بود.
ایران با تولید ۱۵۲ هزار تن قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد
در ادامه جواد جانپور، مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاددانشگاهی خراسان رضوی، اظهار کرد: ایران با تولید ۱۵۲ هزار تن قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد در حالی که شش کشور بالاتر از ما انواع قارچ‌های خوراکی را تولید می‌کنند، ایران تنها کشوری است که با تولید یک نوع قارچ، رتبه هفتم را در دنیا دارد.
وی افزود: یکی از اهداف ایجاد فناوری تولید قارچ‌های جایگزین همچون ارینجی این است که نیاز افرادی که به قارچ‌های دیگری علاقه دارند برطرف شود.
جانپور بیان کرد: ما در خراسان رضوی به طور کلی ۱۵۸ واحد فعال و غیرفعال داریم که در کشور ۱۵۳۰ واحد است. آمار رسمی نشان می‌دهد که از این تعداد ۳۱ واحد به صورت غیر فعال در آمده است زیرا صرفه اقتصادی ندارند. ۱۱ هزار تن ظرفیت تولید اسمی در خراسان رضوی است که استان ۱۴ تا ۱۵ هزار تن ظرفیت دارد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه قارچ شاه صدف باعث کاهش هزینه‌های تولید می‌شود، عنوان کرد: این امر بدین دلیل است که طول دوره رشد آن کوتاه و ۲۰ روز تا یک ماه است. مواد اولیه بسیار ارزان قیمتی برای تولید و تجهیزات کمی نیاز دارد، بدون اینکه این تجهیزات پیشرفت بالایی داشته باشند.
وی ادامه داد: این قارچ حدود دو هفته می‌تواند در شرایط دمایی مناسب یخچال ماندگاری داشته باشد، ماندگاری خوب یکی از ویژگی‌های مطلوب این قارچ است. از دیگر خواص آن می‌توان به خواص دارویی و غذایی منحصر به فرد این قارچ اشاره کرد، بستر کشت این قارچ بدون استفاده از سم و کود انسانی و حیوانی و راندمان مصرف آب آن نسبت به دیگر محصولات کشاورزی از دیگر ویژگی‌ها است، در این زمینه کارهای صادرات به ترکمنستان انجام شده و ما به دنبال مجوزهای صادرات هستیم.
جانپور خاطرنشان کرد: مرحله صنعتی و فاز یک این پروژه با سرمایه‌گذاری پنج میلیارد ریالی و توسط جهاد دانشگاهی خراسان رضوی انجام شده است، استانداری نیز حمایت‌های شدیدی از این پروژه داشت، ظرفیت در این سطح ۲۰۰ تن در سال و ۴۰ تن قارچ ارینجی است. تعداد اشتغال افراد،   ۱۰ نفر به صورت مستقیم و ۶۰ نفر به صورت غیر مستقیم خواهد بود.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی اضافه کرد: فاز دو، توسعه است. ما قصد داریم این پروژه را به هزار تن در سال افزایش دهیم و تولید میوه را به ۲۰۰ تن در سال برسانیم. اشتغالی که در مرحله فاز دو انجام می‌شود حدود ۷۰ نفر به صورت مستقیم و ۲۵۰ نفر به صورت غیر مستقیم است، فاز دو، فاز نهایی نیست و می‌خواهیم که آن را به سطح کشوری برسانیم و استان را به عنوان قطب تولید قارچ‌های دارویی مطرح کنیم. جهاد دانشگاهی خراسان رضوی یکی از مراکز علمی در این موضوع است.
منبع: ایسنا  

zaterdag 22 december 2018

تولید قارچ‌های خوراکی صدفی و شاه صدف توسط جهاد دانشگاهی خراسان رضوی

مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ‌های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی از تدوین ضوابط فنی "تولید قارچ‌های خوراکی صدفی و شاه صدف" با همکاری معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی خبر داد.
دکتر جواد جانپور در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب افزود: این آیین‌نامه در شهریور ماه امسال به جهاد کشاورزی استان‌های کشور ابلاغ شده است. در این ضوابط فنی، به اهمیت قارچ‌های خوراکی دیگر در سلامت جامعه و همچنین ایجاد تنوع در تولید قارچ خوراکی کشور توجه شده است. حداقل نیازهای ساختمانی، تاسیساتی و اطلاعات فنی برای تولید قارچ‌های صدفی و شاه صدف و همچنین شرح مراحل تولید این دو قارچ خوراکی در این ضوابط فنی آورده شده است. 
 ‌وی افزود: خط مشی شبکه برنامه گروه پژوهشی زیست‌فناوری قارچ‌های صنعتی این سازمان، تمرکز بر روی تحقیقات و تولید قارچ‌های دارویی و خوراکی است. بنابراین در آینده‌ای نزدیک شاهد تحقیقات زیربنایی لازم برای تولید صنعتی قارچ‌های خوراکی دیگر خواهیم بود.
جانپور با اشاره به اینکه در جهاد دانشگاهی خراسان رضوی یک واحد آزمایشگاهی و یک واحد نیمه‌صنعتی با ظرفیت 15 تن قارچ در سال در زمینه تولید قارچ‌های شاه صدف (ارینجی) فعالیت می‌کند، تصریح کرد: امیدواریم با ایجاد یک شرکت دانش‌بنیان در آینده نزدیک ظرفیت تولید سالانه این نوع قارچ را ابتدا به 50 و در نهایت به 200 تن در سال افزایش دهیم.
به گفته عضو هیات علمی سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، با راه‌اندازی شرکت دانش‌بنیان در فاز صنعتی به دنبال ارائه کمپوست فاز 3 (کمپوست مایه زنی شده و رشد یافته) به متقاضیان پرورش قارچ ارینجی خواهیم بود تا این متقاضیان به راحتی بتوانند میوه این قارچ را تولید کنند.
جانپور کوتاه‌تر شدن دوره رشد، کاهش هزینه‌های تولید، عدم استفاده از کودهای حیوانی و شیمیایی، منحصر بودن بستر کشت به ترکیبات گیاهی، عدم استفاده از خاک پوششی و دارا بودن خواص دارویی از مزایای تولید قارچ شاه صدف نسبت به قارچ دکمه‌ای برشمرد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ‌های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، برداشت راحت‌تر و ماندگاری بالا را از دیگر ویژگی‌های قارچ شاه صدف نسبت به قارچ دکمه‌ای دانست.
وی عنوان کرد: در حال حاضر حداقل 5 گونه قارچ خوراکی در دنیا بصورت صنعتی و تجاری تولید می‌شوند که 85 درصد تولید جهانی را به خود اختصاص داده‌اند. از این میزان 30 درصد قارچ دکمه‌ای، 27 درصد قارچ‌های خانواده شاه صدف، 17 درصد قارچ شیتاکه و 26 درصد دیگر نیز مربوط به سایر قارچ‌ها است.
به گفته وی، وضعیت تولید قارچ به گونه‌ای دیگر است، مقدار تولید قارچ در ایران طبق آمار ارائه‌شده توسط فائو در سال 2016، حدود 150 هزار تن قارچ در سال بوده است، این در حالی است که بیش از 95 درصد این تولید مربوط به قارچ دکمه‌ای بوده و مابقی به قارچ‌های خوراکی صدفی اختصاص دارد.
وی بیان کرد: در طی سال‌های اخیر تجربه تولید قارچ‌های خوراکی صدفی در کشور وجود داشته است، ولی به دلیل عدم ترویج فرهنگ مصرف این نوع قارچ، طعم، مزه و ذائقه مردم ایران، اقبال کمتری به آن شده است. این مشکل با فرهنگ‌سازی و آشنایی دادن به عامه مردم در مورد خصوصیات تغذیه‌ای و دارویی انواع قارچ‌های خوراکی می‌تواند برطرف شود.
وی افزود: با توجه به بررسی‌های بازار و نظرسنجی‌های انجام شده در خصوص مصرف قارچ ارینجی (شاه صدف) و همچنین خصوصیات مطلوب این نوع قارچ در آشپزی و طبخ، ماندگاری بالاتر نسبت به قارچ صدفی و نداشتن مشکل تولید اسپور در سالن‌های تولید این امید وجود دارد که در آینده‌ای نزدیک 20 تا 30 درصد سهم تولید قارچ در کشور به تولید قارچ ارینجی اختصاص یابد.
مدیر مرکز خدمات تخصصی قارچ‌های خوراکی جهاد دانشگاهی خراسان رضوی، گفت: در حال حاضر محصول قارچ ارینجی تولید شده در این مرکز در هایپرمارکت‌های مشهد و اصفهان توزیع می‌شود که امیدواریم با راه‌اندازی شرکت دانش‌بنیان بتوانیم توزیع این نوع قارچ را در دیگر شهرهای بزرگ کشور همچون تهران و تبریز هم داشته باشیم.
جانپور در ادامه یادآور شد: با توجه به اینکه قارچ ارینجی یک محصول غذایی سالم است، می‌توان امکان صادرات آن به کشورهای حاشیه خلیج فارس، اتحادیه اروپا و روسیه را نیز در برنامه‌های بلندمدت برای تولید انبوه آن متصور شد.
وی یادآور شد: در راستای ترویج مصرف و تولید قارچ‌های خوراکی صدفی و شاه صدف، کارگاه آموزشی یک روزه در 26 بهمن 1396 در جهاد دانشگاهی خراسان رضوی برگزار خواهد شد. 
منبع: ایسنا 

dinsdag 18 december 2018

ماده غذایی که چربی‌تان را پایین می‌آورد

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس با اشاره به اینکه قارچ‌ها سرشار از آهن هستند، گفت: تولید قارچ به دلیل نیاز نداشتن به فضای زیاد و کم هزینه بودن مقرون به صرفه است.
سهیلا مرادپور، کارشناس کشاورزی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه استان مازندران و شمال کشور به جهت دارا بودن رطوبت کافی محل مناسبی برای پرورش و تولید قارچ خوراکی محسوب می‌شود، اظهار کرد: کشاورزان در شمال کشور به خصوص استان های مازندران و گیلان شالیکار هستند و پس از برداشت برنج نیمی از سال بیکار بوده و زمین شالی هم خالی می‌ماند.
وی با بیان اینکه کشاورزان پس از برداشت برنج می‌توانند به سمت تولید قارچ که بسیار هم مفید و سودآور است روی بیاورند، یادآور شد: بر اساس بررسی‌ها و آزمایشاتی که صورت گرفته بزرگترین خاصیت قارچ، ضد سرطان بودن آن است به خصوص که این گیاه از سرطان خون جلوگیری می‌کند.
استاد دانشگاه آزاد چالوس و پیام نور نوشهر از قارچ به عنوان محصولی سرشار از آهن یاد کرد و گفت: این ماده مغذی دارای ویتامین B1 ، A ، C ، K ( پتاسیم)، مواد معدنی و سرشار از انرژی بوده و همچنین برای تنظیم فشار خون، کاهش کلسترول و لاغری بسیار مفید است.
مرادپور با تاکید براینکه مصرف قارچ در خانم‌ها به دلیل سیکل قاعدگی و کمبود آهن باید بیشتر از آقایان باشد، تصریح کرد: در آقایان نیز مصرف قارچ برای جلوگیری از سرطان پروستات بسیار مفید است اما این ماده مغذی برای کسانی که مشکل معده دارند توصیه نمی‌شود.
وی افزود: به دلیل خواص فراوان، مصرف یک وعده قارچ در سبد غذایی خانواده ها توصیه می‌شود.
این کارشناس کشاورزی با بیان اینکه کشت قارچ بسیار آسان است و نیاز به فضای زیادی ندارد، افزود: پرورش قارچ توسط همه افراد چه  فارغ التحصیل دانشگاه و چه افراد عادی انجام می‌شود و این تولید نیاز به تخصص خاصی ندارد.
مرادپور با تاکید بر اینکه قارچ رطوبت دوست و گرما دوست است، خاطرنشان کرد: بنابراین این محصول پرفایده در شمال کشور به خوبی پرورش می یابد و تنها نیازمند مراقبت و رعایت برخی نکات بهداشتی است.
وی با اشاره به اینکه قارچ به آلودگی بسیار حساس است، تصریح کرد: قارچ خوراکی بیش از 50 نوع دارد اما در مازندران و به طور کل استان های شمالی فعلا قارچ دکمه ای و صدفی تولید می‌شود.
مرادپور ادامه داد: طی سال های اخیر گرایش به تولید قارچ افزایش یافته است اما فضا برای کار بیشتر وجود دارد؛ با توجه به اینکه اکثر فارغ التحصیلان ما که بیکار هستند می‌توانند به تولید قارچ روی بیاورند زیرا از نظر اقتصادی  به صرفه است و نیازمند فضا و سرمایه زیادی نیست.

منبع: ایسنا 

zaterdag 1 december 2018

توصیه‌های هواشناسی کشاورزی برای روزهای ابتدایی آذرماه

اکسازی راه آب مزارع و باغات تا قبل از وقوع بارش، خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران، جلوگیری از ورود آب باران به حوضچه‌های پرورش ماهی و خودداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها از جمله توصیه‌هایی است که از سوی اداره هواشناسی کشاورزی برای امروز تا روز یکشنبه (اول تا چهارم آذر) صادر شده است.
به گزارش ایسنا، توصیه‌های هواشناسی کشاورزی مربوط به استان‌های مختلف کشور در موضوعات زراعت، باغداری، دامداری، زنبورداری، شیلات و … طی بازه زمانی پنجشنبه تا یکشنبه (اول تا چهارم آذرماه) به شرح زیر است:
•   استان‌های آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و اردبیل:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   پاکسازی راه آب مزارع و باغات تا قبل از وقوع بارش
•   رعایت مسایل فنی و بهداشتی در برداشت و عرضه محصول گوجه فرنگی، سبزی و صیفی و جالیز
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   تسریع در برداشت محصولات مزارع سبزی و صیفی و انتقال به انبارهای استاندارد با توجه به کاهش دما
•   زراعت:
•   اجرای عملیات ذخیره‌سازی رطوبت در اراضی آیش دیم با استفاده از گاوآهن قلمی
•   پخش کود دامی در اراضی کشاورزی و آماده سازی بستر کاشت زراعت‌های پاییزه تا قبل از وقوع بارش
•   هماهنگی پیمانکاران چغندر قند با کارخانجات قند جهت برداشت
•   دامداری و طیور:
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قاب‌ها با جمعیت کندو با توجه به روند کاهشی دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران (رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   ماشین آلات کشاورزی:
•   اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور ماشین آلات کشاورزی با توجه به کاهش دما ‌ها
•   استان‌های کرمانشاه، کردستان، همدان، لرستان، چهارمحال و بختیاری و کهگیلویه و بویر احمد:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   پاک سازی راه آب مزارع و باغات تا قبل از وقوع بارش
•   سم‌پاشی درختان بعدازخزان جهت کنترل بیماریها باتوصیه کارشناسان(به خصوص درختان میوه هسته دار وگردو) به جز در روزهای بارانی
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   تسریع در برداشت محصولات مزارع سبزی و صیفی و انتقال به انبارهای استاندارد با توجه به کاهش دما
•   کارتن پیچی دور تنه درختان سیب جهت جمع آوری لارو کرم سیب و مینوز
•   جمع‌آوری بقایای گیاهی گوجه فرنگی و معدوم کردن آنها جهت کنترل آفت مینوز گوجه فرنگی به جز در روزهای بارانی
•   زراعت:
•   پایش مزارع کلزا از نظر علف‌های هرز و مبارزه شیمیایی در صورت نیاز به جز در روزهای بارانی
•   تسریع در کشت مزارع گندم و جو به جز در روزهای بارانی
•   مصرف کودهای پایه در مزارع کشت پاییزه بر اساس نتایج آزمون خاک
•   تهیه و تامین نهاده‌های مورد نیاز کشت‌های پاییزه و سرویس و بازبینی خطی کارهای غلات
•   دامداری و طیور:
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   زنبورداری:
•   محافظت از کندوها با توجه به کاهش دما و بارش و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به روند کاهشی دما
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران (رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   ماشین‌آلات کشاورزی:
•   اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور ماشین آلات کشاورزی با توجه به کاهش دماها
•   استان‌های مازندران و گیلان:
•   باغبانی
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   پاک سازی راه آب مزارع و باغات با توجه به بارش باران
•   مساعد نبودن شرایط جوی جهت جمع آوری و انهدام لارو و شفیره آفت در محل نگهداری موقت میوه‌های برداشت شده زیتون
•   برداشت نارنگی انشو وخرمالو
•   احداث زهکش به عمق مناسب در ضلع شمالی باغات مرکبات متناسب با شیب زمین
•   استفاده از قیم برای شاخه‌های درختان بارده و جوان
•   طعمه‌پاشی روی درختان آلوده تامسون برای کنترل مگس میوه مدیترانه‌ای به جز در روزهای بارانی
•   زراعت:
•   اقدام به بازکردن زهکش‌ها در مزارع زیر کشت دوم پس از بارندگی جهت خروج آب اضافی
•   اقدام به کشت دیم گیاهان علوفه ای و تریتیکاله با توجه به بارش باران
•   آماده‌سازی زمین برای کشت محصولات پائیزه (کلزا، گندم، جو، سبزیجات پائیزه و… )
•   تسریع در برداشت مزارع رسیده پنبه (با رعایت رطوبت وِشِ پنبه) به جز در روزهای بارانی
•   مدیریت لازم در برداشت از مزارع سبزیجات برگی، ریشه‌ای و صیفی‌جات
•   اعمال مدیریت زهکشی در مزارع آبگرفته
•   استفاده از بذور ضدعفونی شده مرغوب و گواهی شده برای کشت محصولات پائیزه
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی جامد به مکان‌های مسقف قبل از آغاز بارش
•   دامداری:
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به کاهش دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   تنظیم جیره غذایی مزارع پرورش ماهی قزل آلا به دلیل کاهش نسبی دما و وضعیت ناپایدار جوی
•   خودداری از تردد شناورهای سبک در روز شنبه به دلیل مواج بودن دریا
•   نوغانداری:
•   محدودیت انجام مبارزه شیمیایی با کرم برگخوار توت در روزهای جاری به دلیل بارش باران
•   مساعد نبودن شرایط جوی هفته جاری جهت انجام وجین و حذف سرشاخه‌های آلوده
•   ماشین‌آلات کشاورزی:
•   انتقال ادوات کشاورزی به مناطق سرپوشیده به دلیل وقوع بارندگی
•   منابع طبیعی:
•   اجتناب از تردد در مسیل روخانه‌ها تا 4 ساعت بعد از بارندگی در زمان بارندگی‌ها
•   استان گلستان:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   تسریع در برداشت محصولات مزارع سبزی و صیفی و انتقال به انبارهای استاندارد با توجه به کاهش دما
•   پاکسازی راه آب مزارع و باغات با توجه به بارش باران
•   برداشت درختان نارنگی به جز در روزهای بارانی
•   زراعت:
•   کاشت محصولات پاییزه ( جو، کلزا، باقلا و سبزیجات برگی) به جز در روزهای بارانی
•   ترمیم زهکش‌ها و احداث نهرکن برای جلوگیری از آب ماندگی در مزارع
•   کشاورزان کلزا کار در صورت مشاهده خسارت کک کلزا و حلزون، جهت کنترل آنها با کارشناسان جهاد کشاورزی مشورت کنند.
•   اعمال مدیریت زهکشی در مزارع آبگرفته
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی جامد به مکان‌های مسقف قبل از آغاز بارش
•   دامداری:
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به روند کاهشی دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   خودداری از تردد شناورهای سبک در روز شنبه به دلیل مواج بودن دریاها
•   استان‌های تهران، البرز، قم، قزوین، مرکزی و سمنان:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی از روز جمعه تا یکشنبه به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی به مکان‌های مناسب قبل از وقوع بارش در روز جمعه
•   پاک سازی راه آب مزارع و باغات تا قبل از وقوع بارش در روز جمعه
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   کارتن پیچی دور تنه درختان سیب جهت جمع آوری لارو کرم سیب و مینوز
•   مبارزه با آفت کرم خراط با پوشاندن سوراخ‌های لاروی با خمیر سمی و تهیه تله‌های فرمونی وتعویض فرمون‌ها به جز در روزهای بارانی
•   محلول‌پاشی کود فروت ست جهت افزایش باروری درختان قبل از خزان به جز در روزهای بارانی
•   جمع آوری بقایای گوجه فرنگی و معدوم کردن آنها به جز در روزهای بارانی
•   زراعت:
•   تسریع در انجام عملیات برداشت محصول ذرت با توجه به کاهش دما
•   جمع آوری بقایای گیاهی مزارع و باغات و شخم زدن آنها جهت از بین بردن کانونهای زمستان گذارانی آفات
•   دامداری و طیور:
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به کاهش دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   برنامه ریزی جهت کوچ زنبورهای عسل از مناطق ییلاقی به مناطق قشلاقی و استقرار کندوها در مکان‌های مناسب
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‏‌های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   ماشین‌آلات کشاورزی:
•   اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور ماشین آلات کشاورزی با توجه به روند کاهش دماها
•   استان‌های اصفهان و یزد:
•   باغبانی:
•   احتیاط در انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی در استان یزد در روزهای شنبه و یکشنبه به دلیل بارش پراکنده و وزش باد و خودداری در استان اصفهان در روز یکشنبه به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   برداشت باقیمانده انارهای روی درختان با توجه به کاهش دما
•   ضد عفونی کردن گندم وجو با استفاده از قارچ کش مناسب
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی به مکانهای مناسب قبل از وقوع بارش
•   زراعت:
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی به مکانهای مناسب قبل از وقوع بارش
•   تسریع در برداشت ذرت با توجه به کاهش دمای هوا
•   انجام عملیات کشت غلات
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قاب‌ها با جمعیت کندو با توجه به روند کاهشی دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   خودداری از تغذیه ماهیان سرد آبی و گرم آبی در ساعات بارانی و یا هنگام وزش باد شدید
•   دام و طیور:
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   ترمیم و عایق بندی سقف سالن‌های پرورش طیور و ماکیان جهت کاهش اتلاف حرارتی و نفوذ بارش‌های پاییزه
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   استان‌های خراسان شمالی و خراسان رضوی:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی در استان خراسان شمالی از روز جمعه تا یکشنبه و در استان‌های خراسان رضوی در روزهای شنبه و یکشنبه به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی به مکانهای مناسب قبل از وقوع بارش
•   پاک سازی راه آب مزارع و باغات با توجه به بارش باران
•   قطع مبادی ورودی آب باغات و اجتناب از آبیاری به دلیل جلوگیری از خسارت سرما در سرشاخه‌ها
•   انجام عملیات برداشت زعفران در ساعات اولیه روز به جز در روزهای بارانی
•   حذف، سوزاندن و مدفون کردن شاخه‌های خشک، اضافی، پاجوش‌ها و نرکها در باغات میوه به جز در روزهای بارانی
•   پایش و کنترل کرم خراط در باغات گردو به جز در روزهای بارانی
•   کنترل بیماری باکتریایی آتشک در درختان دانه دار مانند سیب، گلابی، به و… در مناطق با رطوبت بالا به جز در روزهای بارانی
•   کشت گیاهان دارویی مثل باریجه، آویشن، کاکوتی، نعناع فلفلی و… در عرصه‌های جدید به جز در روزهای بارانی
•   کارتن پیچی دور تنه درختان سیب جهت جمع‌آوری لارو کرم سیب و مینوز به جز در روزهای بارانی
•   آماده‌سازی زمین جهت احداث باغات جدید به جز در روزهای بارانی
•   زراعت:
•   انجام عملیات شخم پاییزه (قلمی) در اراضی آیش به جز در روزهای بارانی
•   تسریع در عملیات برداشت علوفه (چین آخر یونجه زارها) تا قبل از وقوع بارش
•   جلوگیری از شیوع پروانه مینوز گوجه فرنگی با از بین بردن بقایای گیاهی پس از برداشت محصول
•   اقدام به مصرف کود سرک پتاسیم در مزارع کلزا به منظور مقابله با سرمای زودرس پاییزه
•   شیلات:
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   صید ماهیان گرم آبی با توجه به سرد شدن هوا و متوقف شدن رشد
•   اقدام به طولانی تر کردن مسیر انتقال آب جهت انجام تبادلات گازی و یا نصب برج هواده در صورت اسیدی بودن یا گازدار بودن آب چاه‌های کشاورزی در مزارع پرورش ماهی سردآبی
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   دامداری و مرغداری:
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   خوداری از چرای دام در مسیر مسیل‌ها و رودخانه‌ها به دلیل سیلابی شدن رودخانه‌ها
•   زنبور داری
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به کاهش دما
•   ماشین‌آلات کشاورزی:
•   اضافه کردن ضد یخ به رادیاتور ماشین آلات کشاورزی با توجه به کاهش دما
•   تخلیه آب سیستم‌های تحت فشار با توجه به کاهش دماها
•   استان‌های خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان و کرمان:
•   باغبانی:
•   احتیاط در انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی در روز سه شنبه در استان خراسان جنوبی در روز یکشنبه به دلیل بارش پراکنده و وزش باد و در استان کرمان در روز یکشنبه به دلیل بارش باران و وزش باد
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   حذف و معدوم کردن میوه‌های آلوده به کرم گلوگاه انار
•   ایجاد تشتک دور درختان در دامنه‌ها و ارتفاعات به منظور نفوذ بیشتر
•   زراعت:
•   مصرف کود سرک کلزا به منظور مقابله با سرمای زودرس پاییزه
•   تسریع در کشت گندم و جو پاییزه جهت برآورده شدن نیازهای دمایی
•   تسریع در برداشت محصول ذرت با توجه به کاهش دما و احتمال خطر سرمازدگی محصول
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به کاهشی دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   دامداری و مرغداری:
•   تأمین سوخت و تنظیم و تهویه دما و رطوبت در مرغداری‌ها و دامداری‌ها و تهیه خوراک پر انرژی با توجه به کاهش دما
•   خودداری از چرای دام در ارتفاعات و حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها ‌ها
•   استان‌های فارس، هرمزگان و بوشهر:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی در استان‌های فارس و بوشهر در روزهای شنبه و یکشنبه به دلیل بارش باران و وزش باد
•   انتقال بذور و کودهای شیمیایی به مکان‌های مناسب قبل از وقوع بارش
•   پاک سازی راه آب مزارع و باغات قبل از وقوع بارش
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به کاهش دما وایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   تسریع در برداشت گوجه فرنگی قبل از وقوع بارش
•   محلول پاشی کلات کلسیم روی میوه جهت افزایش کیفیت و جلوگیری از ترکیدگی میوه به جز در روزهای بارانی
•   عدم مصرف کودهای ازته در مرکبات جهت جلوگیری از رشد رویشی مجدد با توجه به احتمال بروز سرما زدگی در سر شاخه‌ها
•   جمع‌آوری و معدودم کردن انارهای پوسیده و آفت زده جهت رعایت بهداشت باغ و کنترل آفت کرم گلوگاه
•   زراعت:
•   تسریع در تهیه بستر کاشت گندم و جو به جز در روزهای بارانی
•   استفاده از سموم مناسب قبل از کاشت گندم و جو با توصیه کارشناسان حفظ نباتات به جز در روزهای بارانی
•   دامداری و مرغداری:
•   خودداری از چرای دام در ارتفاعات و حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها به دلیل وقوع بارش
•   سرویس و آماده سازی بخاری‌ها و تامین سوخت مورد نیاز در مرغداری‌ها با توجه به کاهش دما
•   زنبورداری:
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و وزش باد و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   متناسب کردن تعداد قاب‌ها با جمعیت کلنی‌ها و فشرده سازی و شروع به تغذیه جهت ذخیره زمستانه
•   شیلات:
•   کنترل و تمیزکردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   جلوگیری از ورود آب باران(رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   خودداری از تردد شناورهای سبک در روزهای جمعه و شنبه به دلیل مواج بودن دریا (سواحل استان بوشهر و هرمزگان)‌ها
•   استان‌های ایلام و خوزستان:
•   باغبانی:
•   خودداری از انجام عملیات محلول‌پاشی و سم‌پاشی به دلیل بارش باران و وزش باد
•   محافظت از گلخانه‌ها و نهال‌های جوان در استان ایلام در روزهای پنج شنبه و جمعه به دلیل وزش باد شدید
•   تامین سوخت و تنظیم دما و تهویه گلخانه‌ها و سالن‌های پرورش قارچ با توجه به کاهش دما
•   عدم مصرف کودهای ازته در درختان با توجه به روند کاهش دما و ایجاد حساسیت گیاه نسبت به سرما
•   پاکسازی راه آب مزارع و باغات قبل از آغاز بارش
•   زراعت:
•   انتقال کودهای شیمیایی جامد به مکان‌های مسقف قبل از شروع بارش
•   دامداری و مرغداری:
•   تنظیم دما و بهبود شرایط تهویه در مرغداری‌ها وگاوداری‌ها با توجه به کاهش دما
•   خودداری از چرای دام در ارتفاعات و حاشیه رودخانه‌ها و مسیل‌ها در روز جمعه به دلیل بارش باران
•   زنبورداری:
•   کاهش فضای کلنی‌ها و متناسب سازی تعداد قابها با جمعیت کندو با توجه به کاهش دما
•   محافظت از کندوها در مقابل بارش، کاهش دما و انجام تغذیه مکمل کندوهای زنبور عسل
•   شیلات:
•   کنترل و تمیز کردن دریچه‌‏های ورودی و خروجی آب استخرها با توجه به خزان برگ درختان و ریزش آنها در استخر
•   هوادهی حوضچه‌های پرورش ماهی
•   جلوگیری از ورود آب باران (رواناب) به حوضچه‌های پرورش ماهی
•   خودداری از تردد شناورهای سبک در روزهای جمعه و شنبه به دلیل مواج بودن دریا (سواحل استان خوزستان) نیز توصیه شده است.
منبع: ایسنا